Blaty kuchenne – jakie wybierać?

kuchnia

O pięknej kuchni marzy każdy, kto lubi gotować i jeść własnoręcznie przyrządzone pyszności. Zaaranżowanie ładnej i funkcjonalnej kuchni nie jest jednak łatwym zadaniem. Rozplanowanie i wybór odpowiednich szafek oraz sprzętu AGD potrafi spędzić sen z powiek wielu osobom. Trzeba też zdawać sobie sprawę, że jedną z najważniejszych decyzji jest wybór odpowiedniego blatu kuchennego.

Blat kuchenny musi być oczywiście jak najlepiej dobrany do wszystkich sprzętów znajdujących się w kuchni, ale podstawową jego cechą powinna być trwałość i odporność na różne uszkodzenia.

Niestety, jego powierzchnia codziennie poddawana będzie wielu wyzwaniom, więc nie może poddawać się łatwo zarysowaniom, musi pozostawać odporny na wysoką temperaturę, a także na środki czyszczące. W końcu na blacie kuchennym przygotowuje się wszystkie posiłki, więc blat musi pozwalać na łatwe utrzymywanie go w czystości. Jaki materiał najlepiej sprawdzi się w roli blatu kuchennego?

Blaty drewniane i laminowane

Modne obecnie drewniane blaty kuchenne są naprawdę ładne. Miłe i zawsze ciepłe w dotyku, wyglądają w kuchni pięknie, czyniąc to wnętrze przytulnym i rodzinnym. Jednak drewno jest materiałem stosunkowo miękkim, więc można je łatwo zarysować, nie jest ono specjalnie odporne na wilgoć, stąd wymaga pieczołowitej impregnacji.

Najbardziej popularne gatunki drewna, czyli sosna i jesion są najtańsze, ale i najmniej trwałe. Lepiej wybierać blaty dębowe albo dość drogie, ale odporne na kuchenne warunki blaty wykonane z drewna egzotycznego.

Z kolei blaty laminowane możemy spotkać właściwie w każdym kolorze i deseniu. Są stosunkowo lekkie i dość odporne na działanie wilgoci, łatwo utrzymać je w czystości. Jednak, gdy zostaną niewłaściwie zabezpieczone lub uszkodzone, będą chłonąć wilgoć jak gąbka i po prostu puchną.

Szkło jako blat kuchenny

To właściwie nowość na rynku. Szkło prezentuje się znakomicie. W formie blatów używa się zwykle szkła matowego o grubości powyżej 15 mm. Blat jest bardzo ciężki, ale naprawdę wygląda zjawiskowo. Jest odporny na zarysowania, na działanie wilgoci i bardzo łatwo utrzymuje się go w czystości. Szklane blaty kuchenne polecane są szczególnie do małych kuchni, bo bardzo powiększają optycznie pomieszczenie.

Kamień naturalny i konglomerat

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego lub konglomeratów kwarcowych to najbardziej trwałe i bardzo piękne rozwiązanie. Te materiały sprawdzają się w każdej kuchni, nawet w tej bardzo intensywnie użytkowanej. I choć oba rodzaje materiałów nie należą do najtańszych, to zdecydowanie są godne polecenia. Ich niezwykła trwałość, odporność na uszkodzenia, zarysowania, na wilgoć i na wysoką temperaturę rekompensują większy wydatek.

Z blatem kamiennym lub tym wykonanym z konglomeratu kwarcowego nigdy nie ma problemu. Żaden z nich nie jest narażony na powstawanie plam, bardzo łatwo utrzymać go w czystości.

Różnorodne barwy i faktury tych marmurów i granitów sprawiają, że nie ma dwóch identycznych powierzchni, dlatego zamawiając blat tego typu, trzeba zdawać sobie sprawę, że jeśli za jakiś czas będziemy chcieli taki blat przedłużyć lub rozszerzyć, to możemy napotkać duże trudności z dobraniem odpowiedniej płyty.

Jeśli więc zaświtała Ci w głowie myśl o kamiennym blacie kuchennym, wejdź na stronę www.granmal.eu, a znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytań. Skontaktuj się z profesjonalistami, a oni z należytą starannością zrealizują Twoje zamówienie.