Dlaczego warto kupić garnki aluminiowe?

garnki

Garnki aluminiowe są niezwykle lekkie, szybko się nagrzewają, gotuje się w nich zdrowo, a cena za przeciętny komplet naczyń tego typu jest stosunkowo niska. Sprawdź, dlaczego warto postawić właśnie na garnki z aluminium poszukując najlepszego wyposażenia kuchni!

Garnki aluminiowe są bardzo popularne, łatwo dostępne niemal w każdej formie (rondle, garnki do zupy, brytfanki, patelnie) i wygodne w użyciu. Jedzenie, które poddajemy w nich obróbce termicznej, nie przywiera do naczynia. Niezwykle wysoka jest również odporność garnków aluminiowych na uszkodzenia mechaniczne. Można wstawić je do zmywarki, a także używać z kuchenką indukcyjną.

Czy garnki aluminiowe są bezpieczne dla zdrowia?

Przez pewien czas panował mit, zgodnie z którym garnki aluminiowe są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jest to prawda jeśli chodzi o garnki aluminiowe, które zostały wyprodukowane kilkadziesiąt lat temu. Aluminium, z którego były wykonywane ówczesne naczynia reagowało z jedzeniem, które w nich przygotowywano w wysokiej temperaturze. Szczególnie, gdy potrawy były kwaśne. Dziś już jednak na rynku istnieją bezpieczne rozwiązania. Nowoczesne garnki aluminiowe powlekane są specjalną powłoką anodowaną (utlenioną). Dzięki niej, aluminium uwalnia się do gotowanych potraw znacznie wolniej, a samo jedzenie przygotowywane jest szybciej. Duża grupa producentów garnków aluminiowych decyduje się na pokrycie aluminium warstwą kamienia, telefonu lub ceramiki. Dzięki takiej nawierzchni, jedzenie nie przywiera do ścianek garnka. Ofertę tego typu można znaleźć np. w sklepie Indelo – https://www.indelo.pl/garnki-aluminiowe-cat-338

Jak odróżnić garnek aluminiowy od garnka stalowego?

Najczęściej o tym, czy mamy do czynienia z łudząco do siebie podobnymi garnkami stalowymi, czy aluminiowymi, przekonamy się patrząc na cenę produktów. Garnki stalowe są zawsze droższe od garnków aluminiowych. Garnki z aluminium są też lżejsze od garnków stalowych. Gdy proces gotowania rozpoczyna się, szybko zauważymy, że w garnku stalowym zawartość podgrzewa się szybciej niż w garnku stalowym. Gdy gotowanie zostanie zakończone, zawartość w garnku aluminiowym wychładza się szybciej. W przypadku dłuższego użytkowania, zauważymy, że garnki aluminiowe są bardziej wytrzymałe od garnków aluminiowych i mają zdecydowanie wyższą temperaturę topnienia.

Podsumowanie

Pamiętajmy, że nawet najlepszej jakości garnki nie spełnią swojej roli, jeśli nie będą dopasowane do naszych indywidualnych potrzeb. Dlatego, podczas zakupów, konieczne jest zweryfikowanie, czy konkretna pojemność naczyń, którymi się interesujemy, pozwoli nam na przygotowanie potraw tej wielkości, jakiej na co dzień potrzebujemy.