Nawozy naturalne cały czas najlepsze

nawozy naturalne

Intensywnie użytkowany ogród wymaga zwiększonego nawożenia, co jest zgodne z naturalną zasadą obiegu materii w przyrodzie – zabrane z ogrodu plony należy zwrócić w postaci nawozu. Nawożenie jest jednym z najważniejszych zabiegów uprawowych i decyduje o sukcesie lub porażce w ogrodzie.

Nawożenie naturalne

Ten rodzaj nawożenia liczy sobie tysiące lat i nic nie zapowiada jego zmierzchu. W nawożeniu naturalnym wykorzystuje się nawozy zwierzęce, a także mączki mineralne, które uzyskuje się poprzez zmielenie naturalnej skały.

Obornik

Problem z obornikiem polega na tym, że trudno go dostać. Tradycyjny obornik zawierał sporo słomy, która wnosiła do gleby cenną próchnicę. Dziś, wraz z rozwojem chowu bezściółkowego, do użyźniania pól częściej stosuje się przefermentowaną gnojownicę, która pozbawiona jest słomy. Obornik słomiasty jest jednak ciągle do dostania i można go kupić online albo dogadać się z rolnikiem prowadzącym małe gospodarstwo. Świeży daje się na grządkę przed zimą, na wiosnę musi on być dobrze przefermentowany.

Zależnie od źródła pochodzenia, wyróżnia się obornik bydlęcy, koński, świński, owczy, króliczy i tzw. ptasi pomiot. Zarówno króliczy, jak i ptasi są skoncentrowanym źródłem składników pokarmowych i z tego względu należy zachować dużą ostrożność, aby nie spalić upraw. Najbezpieczniej jest dodawać je do kompostu, ewentualnie rozcieńczyć wodą, przefermentować i po ponownym rozcieńczeniu używać do zasilania pogłównego.

Poza składnikami pokarmowymi obornik wnosi do gleby bogatą mikroflorę i substancję organiczną, która szybko zamienia się w próchnicę. Próchnica ma zasadnicze znaczenie dla żyzności i urodzajności gleby. Nie tylko poprawia jej strukturę, ale też zatrzymuje wodę i zapobiega wypłukiwaniu składników pokarmowych.

Obornik jest wszechstronnym i bezpiecznym nawozem naturalnym, który odżywia rośliny i poprawia kondycję gleby. W każdej postaci jest nawozem godnym polecenia. Warto pamiętać, że jego działanie na glebie lekkiej trwa krócej, bo tylko 2 lata, na glebie cięższej 3 do 4 lat. Jeżeli stosuje się go jako składnik kompostu, obornika nie daje się na spód pryzmy. Należy ułożyć go w górnej części stosu, aby nie dopuścić do wypłukwiania zawartych w nim cennych składników.

Mączki skalne

Powstają poprzez zmielenie naturalnej skały i są cennym dodatkiem wzbogacającym glebę w mikro i makroelementy. Są to nawozy zaliczane do grupy produktów ekologicznych. Zależnie od rodzaju skały wyróżnia się mączki bazaltowe, fosforowe, dolomitowe i inne. Stosuje się je poprzez wymieszanie z wierzchnią warstwą gleby albo poprzez dodanie do kompostu. Dużą popularnością cieszy się mączka dolomitowa, która skutecznie odkwasza glebę.